Thursday 15 December 2016

Kapitola desátá: Upíři a krysy

Ágnes byla zrovna na odchodu z Klubu dobrodruhů, aby stihla svou domluvenou schůzku s Ianem Farrellem, když tu za ní přiběhl rozzuřený sir Levsky, tajemník klubu, který měl na starosti jeho administrativní záležitosti.

„Poslyš, Ágnes,“ začal. „Z Klubu právě odešla Rose McGregorová, a tvrdí, že to je proto, žes ji napadla! Podala na tebe stížnost! Musíme to prošetřit, a opravdu z toho nemám radost. Mohla bys mi laskavě vysvětlit, co se tam stalo?“

Ágnes se ho podaří odpálkovat a odložit na později a vydá se do Farrellovy rezidence. Jako jeden z členů Rady Jejího Veličenstva pro věci magické je Farrell obratný politik, a mezi jeho (celkem pokrokové) názory patří i to, že si je potřeba naklonit prostý lid. Proto koná třikrát týdně „otevřené dopoledne“, kdy přijímá návštěvy, a přijme tak i Ágnes. Ágnes mu řekne, že přináší zajímavé zprávy, a popíše mu existenci hlohovice a kde najde doktora Warringtona, který ji vyrábí. Farrell je touto zprávou značně potěšen, i když se to pokusí nedat najevo, a zdá se, že prozatím zapomněl, že svou společnici z předchozího večera (která byla nalezena oslabená a zhroucená v rohu jedné chodby) viděl naposledy právě v přítomnosti Ágnes.

Mise splněna – Ágnes se vrátí do Klubu dobrodruhů a jde na pracovní oběd s Levským, který se domáhá vysvětlení událostí ve Férii. V Ágnesině podání napadla Rose ji. Řekne Levskému, že šlo o jistý rodinný artefakt, který s Klubem nemá nic společného, a který kdysi dávno patřil rodině Báthoryů… a který Rose našla, takže je přesvědčená, že je její. Levský si povzdechne a chce vědět, jak to pokračuje s vyšetřováním – na to mu Ágnes řekne, že je vše vyřešené, že ten, kdo se chtěl dostat do Férie, se tam dostane a co si tam budou řešit mezi sebou, na to stejně lidé nemají žádný dopad. A žádné další děti se v Temži už neobjeví.

Když se jí podaří šéfa zbavit, vydá se obejít pár krámků v pochybných čtvrtích, o kterých vědí jen zasvěcení, a najít věci na rituál hledání.

*

Mark se mezitím vydá do čtvrti Shepherd’s Bush, kam ho odkázal podivný letáček v knize v Královském muzeu. Po delším hledání a ještě delším čekání se dostane ke gnómímu doktoru Heinrichu Stokovi z habsburské monarchie, pro kterého je zkoumání vampirismu osobním koníčkem. Dobrovolně kvůli tomu působí v chudinské čtvrti, aby měl klid, a po nocích pracuje na velkém, dvojitě zaslepeném a replikovatelném výzkumu, na jehož konci by měl stát lék proti kousnutí upírem. Mark po něm chce lék, doktor mu ale slíbí jen to, že ho učiní součástí studie… a Mark dostane placebo (což ale zatím neví).

Poté se Mark vrátí do klubu dobrodruhů, kde po něm Levsky chce, aby mu vysvětlil, co se to v té Férii proboha semlelo. Chce také potvrdit, že pátrání je opravdu u konce a vše je vyřešené, jak říkala Ágnes. To Mark rozhodně popře a odvodí z toho, že Ágnes dala Farrellovi vědět o hlohovici. Protože nikdo kromě doktora Warringtona ji neumí vytvořit (doktor její recept sice nadšeně vykládá všem, kdo si o něj řeknou, ale vždycky mu z toho nadšení – a sklerózy – vypadne nějaká tajná přísada), vyrazí ho Mark varovat… anebo zachránit, podle toho, jak daleko stihl Farrell zajít.

Doma u doktora nikdo není, ale v protější hospodě, kam chodí popíjet tak studenti, tak pracovníci univerzity, si Mark všimne, že Warrington sedí u stolku s jakýmsi velice horlivým človíčkem, který do doktora lije jednoho panáka za druhým a píše si velice podrobné poznámky. Mark zasadí šipku do kuše a vystřelí mu poznámky z rukou a přímo do ohně – a než se kdo naděje, rozpoutá se v hospodě rvačka, během které se Markovi podaří odtáhnout doktora do bezpečí a setřást vyzvědače. Vyrazí do bezpečí Roseina sklepa.

*

Vzhledem k tomu, že tak náhle odešla z Klubu dobrodruhů, měla ten den Rose volno. Vydala se do lázní, kde prohodila několik slov s jakousi unylou dívkou, která pořád mluvila o svém domově v Irsku a měla na krku železný šperk připomínajíc egyptské artefakty, který ji chránil před vílami a skřítky. Byla trochu mimo a dokonce v jednu chvíli omdlela – Rose ji zachránila z bazénu, načež přispěchala její vílí komorná a přes protesty ji odvedla pryč.

Po cestě zpět kočárem ucítila Rose, jak se jí něco hrabe v mysli. Silou vůle se jí podařilo vetřelci ubránit, a dokonce měla v jednu chvíli pocit, že nakoukla do jeho mysli: uviděla temnou sklepní místnost, kde seděl smutný mladý muž, plný žalu, a pak uviděla, jak někde na zelených kopcích stojí ten mladík s onou dívkou, kterou potkala v lázních. Dívka se jej dotkla železným šperkem, mladík se lekl, uskočil a proměnil se v klubko krys.

Rose se vydala zdroj magie hledat. Došla stokami až na místo, které viděla v mysli. Mladý už tam nebyl, ale všude okolo byly krysy, s krhavýma očima a dlouhými, ostrými zuby. Upíří krysy. Jedna z nich Rose napadla, ale ubránila se a odjela domů, připravena vysypat všechny podlahy ve své vile stříbrným prachem.



S příchodem noci se Mark, Rose a doktor Warrington sešli u Rose doma. Tušili, že Ágnes se pokusí získat žezlo (nebo Farrell doktora), a tak drželi celou noc stráž. O půlnoci se rozezněl poplach – někdo magicky zaměřoval něco v domě.

A několik mil jižněji se Ágnes ve svém pronajatém pokojíku spokojeně postavila nad pentagram namalovaný krví černého selete. Věděla, kde žezlo najde.

„Hele, Rose, když máš tak ráda ty vědce… Nechtěla bys podporovat ještě jednoho?“
„Jako ještě navíc k tobě? Co je zač?“
„Je to doktor, moc chytrý a vzdělaný, a léčí upíry. Dělá na ně výzkum. Jenom bychom museli v tom stříbrném prachu udělat u zadních dveří malou skulinku, aby za ním mohli ti jeho pacienti chodit…“

*

Po půlnočním poplachu se celou noc nic nedělo, a tak bylo někdy dopoledne rozhodnuto, že Rose s Markem odvedou doktora Warringtona domů. Protože to nebylo daleko, šli pěšky – a v jedné boční uličce je náhle, zcela nepřipravené, obklopila horda upířích krys. Uprostřed se objevila postava s dlouhými drápy a velkými zuby, které z krhavých očí blýskala potměšilost. Byla to Ágnes a přišla si pro žezlo.

Debata trvala dlouho a byla náročná, a bylo s podivem, že nepřerostla v otevřený konflikt. Ágnes několikrát prohlásila, že chce žezlo ochránit před někým, kdo by jej mohl zneužít, Rose s Markem na to odvětili, že jí nemůžou věřit, a nakonec Ágnes ustoupila s tím, že s tím nemůže nic dělat, a že mají být připraveni, že si ten někdo – ten mocnější upír – pro to žezlo přijde a že s tím nebudou moct pravděpodobně nic dělat.

Pak zmizela.

*

Doktora Warringtona se kupodivu nikdo podruhé už opít nebo unést nepokusil, a nedlouho po těchto událostech se brány Férie opět otevřely. Možná skončilo v Temži ještě jedno dítě, kdo ví, možná s tím měl něco společného starý irský krysí skřítek a jeho lidská láska… to už se nikdo nedozví.

Děti se každopádně přestaly objevovat, a to siru Levskému ke spokojenosti stačilo.

No comments:

Post a Comment