Friday 27 August 2010

Jižanská sága - Hlava prvá

Véronique Laberge, hlavní kuchařka v sídle jedné plantážnické rodiny v srdci jižanské Ameriky, byla zanechána svými zaměstnavateli v jejich sídle, zatímco odjeli na rodinnou návštěvu. Neprodleně využila situace k proniknutí do jinak zapovězené ložnice a pracovny pana a paní Thompsonových.

"Pani Laberge, vy opravdu jdete nahoru luxovat? Nechcete nějak pomoci?"
"Ne, děvčata. Není třeba. Krom toho... Viděla jsem tam ."
"Oh! Myslíte Lady Brown? To ne!"
"Přesně tu. I pes vyl."
"To není dobré, to je příšerné! Návrat Lady Brown značí neštěstí! Smrt! Prosím vás, paní, nechoďte tam!"

Statečná kuchařka přesvědčila své pomocnice, aby jí nechali nahoře se zapovězenými pokoji (a duchem jedné z černošských konkubín dědečka pana Thompsona) samotnou. Parní vysavač hlučel dostatečně, aby se mohla pokusit vloupat do sekretáře a psacího stolu - nicméně jediný dokument, který našla a byl jí nějak k užitku, byl zatykač na jistou Harriet Tubman, průvodkyni Podzemní dráhy, tajné organizace, která dopravovala uprchlé otroky na území svobodné severní Ameriky. Dopis, přiložený k zatykači, byl psán písmem, které jako by z oka vypadlo rukopisu Veroničině, a podepsán hlavním marylandským soudcem, Geoffreym Lakesem.

Veroničin pes, vlkodav Stín, jí po návratu do kuchyně upozornil na člověka ukrývajícího se ve spižírně. Ukázalo se, že to je uprchlý otrok s vyřízlým jazykem - Veronika se rozhodla, že mu pomůže v cestě za svobodou a přinutila ke spolupráci i své kuchtičky, Mary, Jane, Blanche a Eudoru. Zmrzačený černoch se pokusil skrze kresbu osvětlit svůj osud, ale z nezřetelných čmáranic se dalovyčíst pouze to, že uprchl a pak cosi o jakémsi vyvolávacím rituálu.

No comments:

Post a Comment